Nyhet
Dveri-Pax Riesling

Dveri-Pax Riesling

129 kr (nr. 2617) Vitt vin Slovenien

Frisk och trendig Riesling från Slovenien – Finns nu tillgängligt i Systembolagets tillfälliga sortiment!

Dveri-Pax är en prestigefull vinproducent i Slovenien som tidigare har vunnit flera priser för sina viner, bland annat från Decanter och Falstaff. Nu är vi glada att kunna erbjuda en slovensk Riesling i Systembolagets tillfälliga sortiment från en producent med stor respekt för naturen, traditionen samt en stark känsla för trender. Tillsammans med vinmakaren Danilo Flakus strävar Dveri-Pax efter att uttrycka ursprungets kalla klimat i vinerna som beskrivs ha ”Alpine Freshness”.

Dveri-Pax Riesling från årgång 2022 är ett mycket friskt vin och bjuder på toner av fruktiga päron, färska örter, persika, ananas, gröna äpplen och lime. Vinet har legat 6 månader på sin jästfällning vilket ger en fin struktur till vinet. Druvorna har skördats för hand och har sitt ursprung från två olika vingårdar i Stajerska-distriktet med fantastiska vyer i östra Slovenien och här har producenten anor sedan 1100-talet. Egendomen ägs av benediktinmukarna i Admont Abbey i Österrike.

Vinet är redo att avnjutas redan nu men tack vare dess höga syra och aromatiska karaktär så kommer det fortsätta utveckla sig fint i några år till. För den som gillar en lagrad Riesling rekommenderas att spara undan några flaskor i upp mot 5-7 år (2028-2030).

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort100% riesling
Årgång2022
Alkoholhalt12,5%
Storlek750 ml
Förpackning Lättare glasflaska

Detaljer

Nyhet 19 maj 2023
Antal/kolli6
FörslutningSkruvkork
Sockerhalt0,6 g/100 ml
Producent Dveri-Pax

Innehållet

SmakbeskrivningHär bjuds det på en smaksensation av fruktiga päron, färska örter, persika, gröna äpplen och lime. Sex månader på jästfällningen ger en fin struktur till vinet.
Passar tillDetta vin ska helst serveras svalt och passar sig väldigt bra till olika rätter med fisk och skaldjur. Med sin läskande och pigga syra gör sig vinet även perfekt till asiatisk mat. Vinet är också mycket gott att njuta av som apertif.
LagringspotentialVinet är redo att avnjutas redan nu men tack vare dess höga syra och aromatiska karaktär så kommer det fortsätta utveckla sig fint i några år till. För den som gillar en lagrad Riesling rekommenderas att spara undan några flaskor i upp mot 5-7 år (2028-2030).

Om Dveri-Pax

Hos Dveri-Pax i nordöstra Slovenien fortsätter den 800 år gamla vinframställningstraditionen. Vingårdarna täcker 73 hektar, och här arbetar man med stor respekt för naturen och traditionen och ett starkt sinne för trender.

Om Slovenien

Slovenien är ett land där det produceras många olika viner. Rött, vitt, mousserande, dessertvin och Eiswein. Totalt har Slovenien c:a 25 000 hektar vinodlingar och många är mer än 500 år gamla. Det finns tecken på att vin fanns i området redan för 2600 år sedan, då man gjort ett antal arkeologiska fynd i den nordöstra delen av landet. Klimatet i Slovenien är mer kontinentalt än vid västra Medelhavet. På somrarna kan det bli upp mot 40° varmt, medan vintrarna kan ha en temperatur på -20°.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!