Labouré-Roi Chardonnay

Labouré-Roi Chardonnay

119 kr (nr. 77372) Vitt vin, torrt & smakrikt Bourgogne, Frankrike Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Klassisk vit Bourgogne!

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% Chardonnay
Årgång 2018
Alkoholhalt 13%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Skruvkork
Märkningar
Veganvänligt Ja.
Producent Labouré-Roi

Innehållet

Smakbeskrivning Torr, ung, frisk och fruktig med inslag av citrus, mineral och fat.
Passar till Vinet passar till fiskrätter, ljust kött eller vegetariskt.
Lagringspotential Vinet kan lagras i 3-5 år.

Om Labouré-Roi

Labouré-Roi har varit verksamma som vinproducent sedan 1832. Huvudkontoret och en del av lagringskällarna ligger i Nuits-Saint-Georges, men viner produceras över hela Bourgogne inklusive Chablis under detta företagsnamn. Labouré-Roi är idag en av Bourgognes större vinproducenter. Idag har Labouré-Roi en imponerande produktlista och har på senare år uppnått ökad status för sin kvalitet.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.