Nyhet
Eko
Tocca Stelle Chianti Classico

Tocca Stelle Chianti Classico

191 kr (nr. 90050) Rött vin, fylligt Toscana, Chianti Classico, Italien
Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Nu finns äntligen den återkommande favoriten Tocca Stelle Chianti Classico i Systembolagets tillfälliga sortiment – nu med årgång 2021 (14 400 flaskor). Utmärkelserna har duggat tätt de senaste åren över Dievoles ekologiska pärla.

Tocca Stelle Chianti Classico är ett ekologiskt vin, välkänd för sin elegans och nyanserade karaktär. Ett vin med bra koncentration, vibrerande syra och eleganta mjuka tanniner som går i toner av körsbär, kanel, pomerans, anis, salvia, viol och ceder. Vinet är redo att njutas av redan nu men om du har tålamod kommer Tocca Stelle belöna dig med mognad om du låter det åldras 5-10 år. Det passar utmärkt tillsammans med en mångfald av italienska rätter, ostar, pasta bolognese, kött eller en delikat carpaccio. Tocca Stelle 2021 är ett fantastiskt vin som har lagrats ett år på stora neutrala franska ekfat om 4 100 och 4 300 liter. Druvorna skörades för hand i början av oktober och skördeuttaget var ca 1 kilo per vinranka.

Druvorna i vinet är uteslutande plockade från vingårdsläget som sträcker sig över 4 hektar runt den charmiga byn Vagliagli. Området är en av de elva nya subzonerna (UGAs) som godkändes av Chianti Classico Consorzio för två år sedan. Beläget i de sydöstra delarna av Dievoles estate i Catignano är vingårdsläget perfekt beläget med solexponering på 360 meters höjd över havet. Jordmånen, präglad av lera och kalksten ger generellt viner som utmärker sig med mörkare fruktnoter och milda tanniner. Med vinstockar som är cirka 40 år gamla var ursprungsidén att plantera om dem på grund av att de hade blivit vildvuxna och stått orörda i flera år. Dievoles argonom Lorenzo Bernini försäkrade att resultatet skulle vara enastående om han fick några år på sig, och så blev det.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort85% Sangiovese, 10% Canaiolo och 5% Colorino
Årgång2021
Alkoholhalt14%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Nyhet 10 november 2023
Antal/kolli12
FörslutningNaturkork
Syra0,15 g/100 ml
Märkningar Ekologiskt vin
Begränsat partiDrycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid.
Producent Dievole

Innehållet

SmakbeskrivningEtt elegant och nyanserat vin i klassiskt snitt med doft och smak av körsbär, kanel, pomerans, anis, salvia, viol och ceder.
Passar tillPassar väl tillsammans med det italienska kökets alla rätter, en god ost och charkbricka, pasta bolognese, en klassisk köttbit eller varför inte en carpaccio.
LagringspotentialKan drickas nu men med fördel lagras 5-10 år

Om Dievole

Dievoles vingårdar etablerades redan på 1000-talet i närheten av Siena, Toscana. Här utövas hållbar vinproduktion och man har också ett 5-stjärnigt hotell med tillhörande restaurang. Dievole nämns för första gången i ett kontrakt daterat till den 10 maj 1090 då gården bytte ägare. Betalningen sägs ha varit två kastrerade tuppar, tre limpor och sex silvermynt. Egendomen består idag av totalt 600 hektar vinodlingar varav 150 hektar är ekologiskt certifierade. Vingårdarna är till största delen planterade med druvsorten sangiovese, men man odlar även de för regionen traditionella druvorna canaiolo, ciliegiolo, colorino samt de gröna druvorna trebbiano och malvasia. Dievole betyder ”Guds Vilja”.

Om Toscana, Chianti Classico, Italien

Toscana är en av Italiens mest kända vinregioner med dess kullar och cypresser. Här har det odlats vin sen etruskerna koloniserade landet drygt 1000 år f Kr. Sangiovese är Toscanas mest odlade druva och det är den som utgör den största delen av de olika DOCG vinerna som produceras i regionen.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!