Smakrikt och elegant italienskt rött vin från välkända vinproducenten Antiche Terre Venete – Valpolicella Valpantena Antiche Terre Venete 2023. Vinet kommer från Valpantena DOC, en subregion i kanske en av världens mest välkända vinregioner – Valpolicella, strax öster om Valpolicella Classico.
Ett vin för alla tillfällen
Valpolicella Valpantena Antiche Terre Venete är ett nyanserat, medelfylligt och fruktigt vin med en härlig balans mellan mörka körsbär, granatäpple, hallon och örter. Det kryddiga avslut gör vinet både komplext och lättdrucket.
Perfekt rött vin till mat
Vinet matchar en mängd olika rätter. Prova det till en mustig ragu, en krämig pasta eller en saftig fläskfilé med rostade rotfrukter. Även charkuterier och lagrade ostar är utmärkta kompanjoner.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 50% corvinone, 35% corvina, 15% rondinella |
Årgång | 2023 |
Alkoholhalt | 13% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Nyhet | 2 september 2024 |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Sockerhalt | 0,03 g/100 ml |
Producent | Antiche Terre Venete |
Smakbeskrivning | Medelfylligt friskt och fruktigt vin med toner av mörka körsbär, granatäpple, hallon och örter. Välbalanserat med ett kryddigt avslut. |
Passar till | Matcha gärna med en mustig ragu, en krämig pasta eller en saftig fläskfilé med rostade rotfrukter. Vinet passar också utmärkt till charkuterier av olika slag, gärna lagrad hårdost eller fårost. |
Antiche Terre Venetes historia har sina rötter i det tidiga 1900-talet, när Vittorio Sancassasi började odla vingårdar och olivträd i Valpentena, nära Verona. Deras 50 hektar vingårdar fokuserar på traditionella Veneto-druvsorter som corvina, rondinella och corvinone och är välkända för sina Amarone och Valpolicella-viner – men har såklart mycket mer att erbjuda. Passionen för vin har gått i arv från generation till generation, och detta har lett till ett gemensamt projekt mellan tredje generationen Luciano Sancassani och Riccardo Degani för att ytterligare förstärka Antiche Terre Venetes vingårdar. Hos Antiche Terre Venete drivs vingårdarna med stor entusiasm och passion!
Valpolicella är ett av de hetaste vindistrikten i Italien och Veneto. Läget vid foten av Alperna och med soldränkta sydliga sluttningar ger ultimata förutsättningar för vinodling, något man kände till redan under antiken. Regionens stolthet är Amarone-vinet men man är också kända för sin Recioto, Ripasso och Valpolicella. Tillverkningsmetoden ”appassimento” är unik, när det är dags för höstskörden låter man druvorna torka i ungefär 100 dagar för att få en så hög smakkoncentration i dem som möjligt. Därefter krossas de och får jäsa på fat innan vinet tappas på flaska för ytterligare lagring.