Lamm

Så hittar du rätt vin till lamm – 5 tips för en god smakkombination

Lamm är ett smakrikt kött som sedan länge är en påsktradition i länderna kring Medelhavet – och nu även i Sverige. Beroende på lammets ålder, stekgrad och tillbehör finns det många olika vinval att botanisera bland. Från kryddig Rioja till den klassiska påsksteken till en fruktig Cabernet när lammet serveras med rödbetor och balsamicosky. Med våra 5 tips för hur du hittar rätt vin till lamm väntar nya smakupplevelser runt hörnet.

1. Kryddigt och örtigt rött vin till lammstek

En lammstek får ofta smak av vitlök och örter såsom rosmarin och timjan. Eftersom köttet tillagas relativt länge på låg temperatur blir smaken mör och saftig. För att spegla rättens dofter är det en bra idé att välja ett vin med örtig eller kryddig smakprofil. Leta gärna efter druvan Cabernet Sauvignon som har en naturlig örtighet balanserad av solmogna svarta vinbär och därmed är ett perfekt vin till lammstek. Viner från medelhavsområdet som södra Frankrike, norra Spanien och Portugal får även de en örtig karaktär tack vare både druvor och terroir. På tal om Spanien – från regionerna Rioja och Ribera del Duero kommer ekfatslagrade viner gjorda på Tempranillo-druvan. När Tempranillo lagras på ekfat får den en unik ton som i Rioja ofta påminner om torkad dillkvist. Ekfatslagringen rundar av tanninerna och ger ett drag av kryddnejlika och vanilj. Både Rioja och Ribera del Duero är givna vinval till lamm – välj Rioja om du gillar mjuka viner med mycket ekfatskaraktär och Ribera del Duero när du är ute efter ett kraftpaket.

2. Fruktigt rött vin till lamm med rotfrukter

Till lammets lite salta karaktär är det frestande att bryta av med sötma i form av rödbeta, palsternacka, morötter eller en god balsamicosky. En plommonglaze eller smaksättning med chili är andra välsmakande sätt att addera sötma. Men, hur väljer du vin till lamm där rätten har inslag av sötma? Här kan ett alltför stramt eller kryddigt vin upplevas som torrt. Välj i stället ett fruktigt och generöst vin från ett varmt odlingsområde. Primitivo eller Nero d’Avola från södra Italien, Malbec från Argentina, Petite Sirah eller Zinfandel från USA är alla säkra kort.

3. Stramt rött vin till lamm när köttet är rosa

Många menar att lammkött kommer till sin fulla rätt då innertemperaturen är någonstans mellan 56-60°C, i gränslandet mellan rare och medium. Köttets kärna är då rosa och bjuder på ett visst tuggmotstånd. Kött som inte är helt genomstekt binder tanniner, köttet fungerar alltså lite som en krockkudde för tanninernas strävhet. Därför ska du inte vara rädd för att välja ett stramt vin till lamm när köttet är rosa eller rött, till exempel Bordeaux, Langhe Nebbiolo eller Barolo. I den här kombinationen får du uppleva hur vinet först känns strävt för att sedan öppna upp sig och bli mjukare i sällskap av mat. Effekten blir liknande även av krämiga tillbehör såsom potatisgratäng eller gräddsås.

4. Mjukt rött vin till ungt lamm

Lammets smak varierar med dess ålder. Om det är ett ungt lamm som ska serveras tenderar smaken att vara åt det mildare hållet. Nu letar vi efter ett vin som inte tar över. Till exempel en Barbera från Piemonte med mjuka tanniner och drag av körsbär, eller en Pinot Noir från USA med solmogen jordgubbsfrukt.

5. Ekfatslagrat vitt vin passar bra till lamm

Föredrar du vita viner framför röda och tror att vin till lamm är en omöjlighet? Den glada nyheten är att det finns flera typer av vitt vin som kan tackla köttets textur och smakintensitet. Det gäller att hitta ett vitt vin med fyllighet och muskler – till exempel en ekfatslagrad Chardonnay eller en vit appassimento. Ett vitt vin till lamm passar extra bra om det är lammstek med grillad citron som står på bordet.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!